Hogyan és miért

Mert nagyanyám egy könyvbe írta és elveszett. Azóta nem tudok rendes piskótát csinálni. Folytatom a hagyományt, így.

2008. október 20., hétfő

Gombás krumplis palacsinta

Elég melós, de nagyon finom. Kb 15-16 palacsinta jön ki belőle, elég kiadós, érdemes az adagot felezni, ha nem kell annyi.

Hozzávalók a palacsintához:
40 dkg liszt
4 tojás
4 dl tej
4 dl bubis ásványvíz
2 evőkanál olaj
2 csipet só
1 csipet cukor
3 kisebb megfőtt, kihűtött és lereszelt krumpli

Hozzávalók a töltelékhez:
2 hagyma
1 kg gomba (csiperke)
kb. 8-10 dkg margarin

bors
petrezselyem

0,5 l tejföl a tálaláshoz

  • A burgonyát héjában megfőzzük, kihűtjük, és lereszeljük.
  • Egy mély tálban konyhai robotgéppel összekeverjük a tojásokat, a sót, cukrot, az olajat, majd hozzáadjuk a tejet és az ásványvizet. Fokozatosan belekeverjük a lisztet, és a tésztát csomómentesre dolgozzuk. Hozzáadjuk a reszelt krumplit, és 1 órát állni hagyjuk.
  • Megtisztítjuk, megmossuk és felszeleteljük a gombát. Egy mély serpenyőben megolvasztjuk a margarint, rátesszük a megtisztított, kockára vágott hagymát, és üvegesre pároljuk. Rátesszük a felszeletelt gombát, és addig pároljuk, amíg elfő a leve. Megsózzuk, megborsozzuk, vége felé megszórjuk a petrezselyemmel
  • A palacsintatésztából közepes vastagságú palacsintákat sütünk.
  • Minden egyes palacsintát megtöltünk. A palacsinták felét megtöltjük fűszeres gombával, és félbehajtjuk őket. (Így negyedbe-hajtott palacsintákat kapunk.)
  • A töltött palacsintákat egy tálra tesszük, és az ízesített tejföllel díszítjük.

A tölteléket szerintem meg lehet bolondítani tejszínnel, de majd beszámolok róla, ha kipróbáltam

Nincsenek megjegyzések: