Hogyan és miért

Mert nagyanyám egy könyvbe írta és elveszett. Azóta nem tudok rendes piskótát csinálni. Folytatom a hagyományt, így.

2008. október 25., szombat

Római CSodafinom Pasta azaz az RCSP

Hozzávalók 3-4 személyre:

  • 15 - 20 dkg császár
  • Olivaolaj
  • 20 dkg zöldborsó
  • 3 dl főzőtejszín, ha hígabb, ha sűrűbb, 2 dl elég
  • 1 pici fej hagyma
  • fokhangya minden mennyiségen
  • tészta (a legjobb a farfalle, mert a borsószemek beleülnek a masnikba :))

A császárt apró pici kockákra vágom, mini mennyiségű oliván felteszem sülögetni közben apróra vágom a hagymát, a fokhangyát lereszelem, rádobálom iket a szalonkára. Pisit összehaverkodnak és mehet rá a zöldborsó. Így, hogy mindenki együtt van és megy az őrült szórakozás a serpenyőben, egy 5-6 percet párolódnak, majd jól a nyakukba kapják a tejszínt. 

Na itt szoktam feltenni a tésztát, illetve először csak a vizet főni. Itt kitérnék egy-két fontos dologra. 

  1. Ha nézzük az edényt, akkor a víz sokkal lassabban forr fel, viszont ha lefedjük és elfeledkezünk róla, gyorsabban történik meg mindez. 
  2. Ugye csak sót teszünk a vízbe, felejtsük el nagy- és összes anyáink baromságát, az olajat a vízbe történetet, inkább miután újra megforr a víz a tészta beledobása után, keverjük meg egyszer.
  3. A vízbe szánt OLIVAolajat pedig inkább a kifőtt tésztára locsoljuk, amit NEM mosunk le hideg vízben, de nem ám!

Vissza a szószhoz, ami már eközben csudajól rotyog, kevergetjük, kóstolgatjuk, ha valaki még kíván, tehet bele bors, só, fokhangya, ha sűrű, lehet lazítani rajta tejjel, vízzel, ki hogy szereti. Ha van itthon gomba, akkor azt is szoktam a szószba tenni, nagyon jót tesz neki. Természetesen akkor, amikor a borsó megy bele.

Mondanom sem kell, a tészta legyen mindig frissen főtt, a szósz állhat napokig a hűtőbe' hej! Reszelt parmezán és/vagy ementáli kötelező!

Kb. 20 perc alatt megvan, eddig mindenki szerette.


Lapzárta után jött az ötlet, nem szétfőzni a tésztát és idézem: "és ird bele hogy ne a legfosabb tésztát vegyék, amikor kb 30 forint különbség a jótól"

Nincsenek megjegyzések: