Hogyan és miért

Mert nagyanyám egy könyvbe írta és elveszett. Azóta nem tudok rendes piskótát csinálni. Folytatom a hagyományt, így.

2010. május 6., csütörtök

Chilis bab, azaz én a vízilovakkal vagyok

Hozzávalók:

1kg darált marhaság (nem tudom, milyen része volt az állatnak, tatárhús néven futott a hentesnél, ill sztm jó a pulykaság, disznóság is darálva)
4 kisebb fej hagyma
1 hámozott paradicsom konzerv
1 db, vagy 2 kaliforniai paprika
3 vagy 4 doboz vörösbab konzerv
1 kukoricakonzerv
1-2-3-4-5 chili vagy sima magyar piros paprika ízlés szerint, de lehet magyar is
koriandermag
római kömény v. sima őrült kömény
bors

semmi kecsöp, semmi pirosarany, meg ilyen f**ságok!!!!

A hagymát apróra felkockázom, olajon megdinsztelem, megy rá a mozsárban összetört koriander, meg a csípős paprika egy része. Azért csak egy része, hogy jobban lehessen szabályozni az ereje-je-jét. Picit még összedinsztel és megy rá a husi, amit barnulásig (disznó v. pulyka esetében fehéredésig) pirítok. Só, bors, római vagy sima kömény, nem túl sok. Fedő alatt kb 30 percet rotyogtatom, ha szükséges lehet alá önteni egy pici vizet.
Kóstolunk, itt mehet még erős, ízlés szerint. És itt mondanék köszöntetet Anesznak, a jóféle chiliporért, amit Indonéziából hozott 2 éve és még mindig királi, épp csak egy késhegynyi ment bele pluszba.

Az apróra felkockázott kaliforniai paprikát is hozzáadjuk, mert ez még az egyetlen nyers hozzávaló, majd ha egy picit összeesett, mehet a parikonzerv, amivel még 10 percet fő, hogy ne a paradicsom uralkodjon.
Eztán jönnek a babok, kukoricák, 5-6 perc rottyanás, hogy az is átvegye egy picit a szaft ízét, kóstolás, utánfűszerezés, készvége.

Legközelebb megpróbálom, csak nyers hozzávalókkal.
puszipá

Nincsenek megjegyzések: