Hogyan és miért

Mert nagyanyám egy könyvbe írta és elveszett. Azóta nem tudok rendes piskótát csinálni. Folytatom a hagyományt, így.

2012. június 1., péntek

eper (szamóca) chutney

hozzávalók:
2kg szamóca
30-40 dkg barnacukor
2 fej lilahagyma
1 ek ergo 5 dkg vaj
3 diónyi gyömbér
2 ek koriandermag
1 ek mustármag
currypor 2-3 kanál (elhagyható)
5-7 ek vörösborecet

+ ízlés szerint zöldbors/chili

Összecsatnizási folyamat:
Apró szemű eper elfelezése, nagyobbak felnegyedelése (elhagyható a darabolás, én szeretem, ha vannak meglepifalatok) Lilahagyma apró kockára gyártása, vajon megdinsztelése, rá: eper, gyömbér pucolva, reszelve, cukor, főz, főz, illat terjeng, imád!
Ha úgy érzed, hogy olyan édes és olyan az állaga, hogy már nem bírsz egy kiskanál hegyénél többet enni, (kb 1 óra inkább másfél http://www.youtube.com/watch?v=Ovlc5hYN8u8) lehet bejátszani a savanyúságát. Vörösborecettel.
Fűszerkeverék megtörése mozsárban.
Na itt, ha akarunk csípőset, erőset, és jajakurvaéletbedeerős verziókat készíteni, érdemes úgy adagolni bele az erőt adó gyököket:
1. Tehát először csak a koriander, (pipitér) mustármag, curry megy a mozsárba, egyharmada bele a szószba. Egyharmada szószt kiüvegelem csíramentesített kisüvegekbe.
2. Mozsárba, a maradék fűszerkeverékbe beletesszük a zöldborsÓt, összetöröm újra, beleteszem a rotyogó keverékbe. kicsit fő, kiüvegel.
3. a chilit, amit nem merek megérinteni, keverem bele a maradék egyharmadba, rotyogtatom, kurvaanyázok kóstolás közben...majd kiüvegelem

Üvegeket 5-10 percre a precíziós lezárást követően fejreállítom, majd mehet a dunyha közé.

Nincsenek megjegyzések: