Hogyan és miért

Mert nagyanyám egy könyvbe írta és elveszett. Azóta nem tudok rendes piskótát csinálni. Folytatom a hagyományt, így.

2013. augusztus 8., csütörtök

gazpacho - hideg, katalán paradicsomleves

Hozzávalók:

  • 2-4dl oliva (vagy más egyéb, de azért lehetőleg nem napraforgó) olaj
  • 1-2dl ecet (alma, bor, de leginkább balzsamecet)
  • soook paradicsom, mondjuk 1-2 kg
  • 1 kígyóuborkának megfelelő uborka
  • 1 fej lilahagyma, vagy veres vagy új, vagy póré, mindegyis, csak hagyma legyen, mert az jó!
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • száraz kenyér, kifli, zsemle, olyan 2 zsemlének megfelelő mennyiségű (én direkt ezért gyűjtöm a kenyérsarkokat nyáron, akkor úgysem nagyon mennek a prézlis dolgok, legalábbis nekem nem a forró olajnál álldogálás)
  • kb egy ll hideg víz a végén az összeállításnál
Elkészítés:
Az összes dolgot egy nagy pitlibe felvágom, feltöröm, nyakon öntöm az ecettel, az olaj felével, szórok rá ki s sót. Jól összetrutymákolom kézzel, majd olyan 24 órát hagyom állni a hűtőben. Vagy tovább. 
Az érés után botmixerrel vagy turmixszal lepépesítem, ha nagyon nem viszi a gép, öntök hideg vizet hozzá. 
Amikor kész a pép, egy drótos nagy szűrőn átpasszírozom egy másik pitlibe, ha nem akaródzik neki áthaladni rajta, akkor hígítom vízzel. 
Így egy krémleves sűrűségű elegyet kell kapni. Jön a kóstolás. Ha kívánja kaphat még fokhagymát, ecetet, cukrot, sót az összetevőktől függően. 
Eldolgozom a mixerrel benne a maradék olajat.
Ami nem fért bele a 3 literes befőttesbe azt jól azon nyomban megisszuk!
Hűtőhidegen igazi rakendroll ebéd, vacsi vagy akár reggeli.
Imádom!

Volt ki angolzellerrel bolondította, kinek, mi tetszik.

Nincsenek megjegyzések: