Hogyan és miért

Mert nagyanyám egy könyvbe írta és elveszett. Azóta nem tudok rendes piskótát csinálni. Folytatom a hagyományt, így.

2013. augusztus 15., csütörtök

Rákóczi túrós torta 26cm-es formához



Hozzávalók:
tésztához:
  • 120 g liszt
  • 60 vaj
  • 30 g cukor
  • 1 tojássárgája
  • 0,3 dl tejföl
  • 1/2 cs sütőpor
  • 1/2 citrom reszelt héja
töltelékhez:
  • 500 g túró
  • 100 g cukor (vaníliás cukor vagy vaníliaesszencia is mehet bele)
  • 3 tojás
  • 50-100 g mazsola (elhagyható, viszont lehet bele keverni apróra vágott őszi- vagy sárgabarackot)
  • 3-4 ek búzadara (attól függ, hogy mennyi gyümölcs kerül bele)
  • pár ek sárgabaracklekvár
habhoz:
  •  4-5 tojásfehérje, fehérjénként 40g porcukor

Elkészítés:
A tészta hozzávalóit összedolgozzuk, majd a hűtőben egy félórát pihen
Sütőpapíron a kb. tortaforma méretére nyújtjuk a tésztát a tésztát, elegyengetjük.180 fokon világos zsemleszínűre sütjük.
Közben a túrót kikavarjuk a cukorral és a tojások sárgájával. A fehérjéket külön felverjük és óvatosan hozzákeverjük a túróhoz. Végül hozzáadjuk a mazsolát vagy gyümölcsöt vagy mindkettőt és a búzadarát.
A félig sült tésztát kivesszük a sütőből és megkenjük a baracklekvárral, majd a túrókrémmel. Visszatoljuk sülni.
Utolsó lépésként a tojáshab készül. A felvert fehérjébe beleöntjük a porcukrot és addig verjük amíg kész nem lesz a fényes hab, amit nem lehet az edényből még fejére állítva sem kiönteni. A sütőből az alapot kivéve, lecsatolom a forma oldalát és a süti tetejére vagy habzsákból kis csúcsokat, rácsot akármit nyomok vagy csak simán rákenem. Picit szárítunk/pirítunk rajta a sütőben.

Nincsenek megjegyzések: